‘Wonen aan een plein, wonen in het groen’
Bij het ontwerp van ‘De Pastorietuin’ stonden we voor de uitdaging om een groene kavel met veel achterstallig onderhoud, een losstaand verenigingsgebouw ‘t Kerkheem’ en de monumentale ‘Dorpskerk’ door de toevoeging van een kleinschalig appartementgebouw weer een stedenbouwkundige logica te geven.
Om dit te bereiken hebben we ervoor gekozen om het appartementengebouw twee gezichten te geven: een parkachtige zijde aan het groen en meer bebouwde kant tegenover de kerk.
Aan de kerkzijde hebben we een pleingevel gemaakt. Door het gebruik van baksteen, het gebouw te koppelen aan het verenigingsgebouw en hier de entree te leggen ontstaat er een dorps karakter. Door ook nog de grote zaal van ‘t Kerkheem naar de pleingevel te halen wordt de functie van dorpsplein verder versterkt. Dit verplaatsen had tevens als voordeel dat we aan de groene zijde ruimte konden maken voor wonen in en aan het groen. Met een zorgvuldige analyse van de belangrijke historische bomen en boomgroepen hebben we de nieuwbouw zo gepositioneerd dat de toekomstige bewoners van aanvang af kunnen genieten van een volwassen en een gezonde parkachtige omgeving. De gemeente zal de verdere aanleg en ontwikkeling van het groen rond het gebouw verzorgen. Om het concept van de twee gezichten verder te versterken hebben we aan deze zijde gekozen voor een houten gevel met natuurlijke uitstraling.
De kozijnen aan het park lopen door tot op de grond. Dit om een fijn groen uitzicht te geven. Aan de pleingevel hebben we juist vanwege de privacy gekozen voor een breed raam met borstwering. De bronzen kleur op de aluminium kozijnen vonden we een goede combinatie vormen met zowel de okergele baksteen als de houten tuingevel. Het ensemble krijgt hierdoor een chique uitstraling.
Naast een goed functioneel appartement met een ruime entree en veel leefruimte aan de gevel vinden we de route in het gebouw van de hoofdentree naar het individuele appartement ook van belang. Waar mogelijk hebben wij de verschillende routes beëindigd met een doorkijk of gevelopening. De voordeuren worden waar mogelijk geindividualiseerd zodat we in de gang een duidelijk onderscheid per appartement krijgen.
In het appartement hebben we veel flexibiliteit aangebracht. De entreehal biedt ruimte voor een warm welkom voor bezoekers, ook als er iemand slecht ter been is of mindervalide is. Vanuit de basis is het mogelijk de slaapkamer en de woonkamer te koppelen door de scheidingswand te voorzien van een deur of schuifdeur. De badkamer kan op meerdere manieren naar wens van de kopers worden ingericht. We hebben deze maatregelen zo vormgegeven dat de levensloopbestendigheid niet sfeerbepalend wordt.
Een gemeenschappelijke woonruimte met terras, een aparte logeerkamer en een vrij indeelbare binnenruimte op de verdieping zorgen ervoor dat de gemeenschapszin in het appartementencomplex wordt bevorderd.
Al met al hopen we dat ons ontwerp ertoe bijdraagt dat de naastgelegen grote zaal van ‘t Kerkheem vaak voor gezamenlijke feesten en partijen afgehuurd kan worden.
Duurzaam wonen
Duurzaamheid is meer dan alleen een besparing in de portemonnee. Duurzaamheid is tevens het werken aan een gezonde en vooral toekomstbestendige leefomgeving voor bewoners van ‘de Pastorietuin’ en alle inwoners van Voorthuizen, nu en later. Daarvoor moeten we minder en schone energie gebruiken. Maar we doen veel meer. Zoals het infiltreren van het regenwater in de tuin. Het gaat ook over ruimte voor groen en insecten. En dat in een omgeving die uitnodigt om in te bewegen en elkaar te ontmoeten.
De appartementen worden voorzien van een collectieve luchtwater warmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de buitenlucht door middel van collectieve buitenunits om hiermee het appartement te verwarmen. De buitenlucht is hiermee de onuitputbare energiebron. In de algemene techniekruimte komt een groot buffervat te staan vanwaar warmte wordt getransporteerd via tussenmeters naar de individuele appartementen.
Om hiernaast een zo goed mogelijk comfort te garanderen worden de appartementen voorzien van vloerverwarming. Vloerverwarming geeft een comfortabel klimaat en een vrijheid bij de inrichting van uw appartement. In de individuele techniekruimte komt een warmtepompboiler die ervoor zorgdraagt dat u voldoende warm tapwater heeft. Dit warme tapwater is op een duurzame manier op temperatuur gebracht. De ingebouwde warmtepomp haalt de warmte uit de binnenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het opwarmen van het warm tapwater.
In de woonkamer van de appartementen wordt decentrale mechanische ventilatie toegepast met warmteterugwinning. De warmte uit afgevoerde lucht wordt weer gebruikt om vervolgens de frisse lucht mee op te warmen en wordt aangestuurd op basis van CO². Op deze manier is het warmteverlies van de appartementen tot een minimum beperkt en zijn het energetisch zeer goed presterende appartementen. Het dak van het appartementengebouw wordt voorzien van PV-panelen ten behoeve van de algemene installatie. Hiermee wekt het gebouw het gehele jaar door energie op.
Duurzaam wonen kenmerkt zich niet alleen door het energetisch niveau, maar ook het esthetisch en tijdloos ontwerp versterkt de levensduur van de appartementen. Door de juiste keuzes uit verschillende materialen, optimale indelingen en een juiste verhouding tussen een open en een dichte gevel is er een tijdloos ontwerp gemaakt, die de komende eeuw zijn waarde zal behouden. De appartementen zijn helemaal klaar voor de toekomst.
Door de toepassing van duurzame materialen, goede isolatie, decentrale mechanische ventilatie met warmte-terugwinning en een warmtepomp is het aandeel hernieuwbare energie hoog. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. U bespaart namelijk flink op uw vaste lasten. Als u dan ook nog eens kiest voor energiezuinige apparaten en mindert in het gebruik hiervan, beperkt u uw energienota tot het minimum. Zo kun u met een zeker gevoel de toekomst in en draagt u een steentje bij aan een duurzamere wereld.
‘De appartementen zijn helemaal klaar voor de toekomst’